Algemeen

Voordat u de SPOTCER-certificering aan gaat vragen, wilt u misschien een aantal dingen weten:

A. Wat zijn de voorwaarden?

B. Wat zijn de voordelen van een Spotcer-certificering?

C. De certificering in 5 stappen.

D. Wat zijn de kosten?

 

 

A. Wat zijn de voorwaarden?

Bent u specialist in uw vak als trainer, coach of trainingsacteur, dan kunt u zich bij SPOTCER laten certificeren. Om u te certificeren als trainer, coach of trainingsacteur verwachten wij dat u:

 • In het bezit bent van een erkend diploma. U heeft uw diploma of certificaat voor trainer, coach of trainingsacteur behaald bij een opleidingsinstituut dat is geregistreerd bij een beroepsorganisatie. 
 • Een helder en duidelijk profiel heeft. U bent in staat om in heldere bewoordingen uitleg te geven over uw profiel en specialisaties als trainer, coach of trainingsacteur.
 • U zich blijvend ontwikkelt. U investeert jaarlijks in uw ontwikkeling binnen het vakgebied waarin u gecertificeerd bent. U bent op de hoogte van de ontwikkelingen en trends binnen uw vakgebied.
 • Reviews en referenties zichtbaar maakt op onze website. Opdrachtgevers of cliënten kunnen contact opnemen met minimaal twee referenties.

NB Certificering voor opleidingsinstituten: Als u zich als opleidingsinstituut wilt laten certificeren dan is dat ook mogelijk. Wij vragen u in dat geval direct contact met ons op te nemen. Wij zullen u dan informeren over de procedure.

 

 

B. Wat zijn de voordelen van een Spotcer-certificering?

 • Nadat u de SPOTCER-certificering heeft doorlopen en uw profiel is goedgekeurd, ontvangt u de inloggegevens van uw persoonlijke profiel.
 • Uw profiel wordt opgenomen in het platform waarop trainers, coaches en trainingsacteurs vindbaar zijn voor potentiële opdrachtgevers en collega’s. 
 • U ontvangt van ons het SPOTCER-certificaat. Dit certificaat kunt u bijvoorbeeld gebruiken op uw website en voor uw promotiemateriaal, zodat u kenbaar kunt maken dat u gecertificeerd bent door SPOTCER.
 • Enkele keren per jaar organiseert SPOTCER 'peer-to-peer-events'. U wordt uitgenodigd om kennis, ideeën en inspiratie uit te wisselen met collega's uit uw vakgebied.

 

 

C. Certificering in 5 stappen

De certificering neemt in totaal gemiddeld 2 uur in beslag en vraagt enige voorbereiding (uploaden van cv, foto, certificaten en diploma’s, referenties opgeven, voorbereiding van profielvragen). Hieronder de 5 stappen waaruit de certificering bestaat. Loop de stappen even door, doe de juiste voorbereidingen en start vervolgens de certificering door middel van de aanmeldpagina-button.

Let op: Uit veiligheidsoverwegingen zullen uw bestanden na enige tijd automatisch worden gewist. Na verzending blijven uw gegevens bewaard op onze beveiligde server. 

De 5 stappen voor certificering: 

1. Vul uw NAW-gegevens in en kies voor een trainer- coach- of trainingsacteur certificering.

2. Kies uw specialisatie(s)

3. Upload uw foto, CV, diploma's en certificaten.

4. Beantwoord 5 vragen over uw werk als trainer, coach of trainingsacteur en presenteer uzelf in max. 2500 tekens

5. Geef minimaal 2 referenties op.

 

Deze 5 stappen worden hieronder toegelicht:

1. Vul uw NAW-gegevens in en kies voor een trainer-, coach- of trainingsacteur certificering.

Vul uw NAW-gegevens in en maak een keuze of u als trainer, coach of trainingsacteur gecertificeerd wilt worden. Als u voor beiden gecertificeerd wilt worden dan kunt u dat doen door tweemaal het proces te doorlopen.


2. Kies uw specialisatie(s)

U wordt gevraagd om minimaal 1 en maximaal 3 specialisaties te kiezen. Op deze specialisatie(s) zult u uiteindelijk vindbaar zijn op het zoekplatform. Klik hier om de lijst van specialisaties te bekijken.


3. Upload uw foto, CV, diploma's en certificaten.

U kunt hier een foto uploaden die zichtbaar wordt op uw profielpagina. Verder wordt u gevraagd om de eerder gekozen specialisaties te onderbouwen met uw CV, behaalde diploma's en certificaten. U kunt meerdere documenten uploaden en bij elk document kunt u, indien nodig, een korte toelichting geven. De documenten en toelichting zullen niet zichtbaar worden op uw profielpagina.

4. Beantwoord 5 vragen over uw werk als trainer, coach of traininfsacteur en presenteer uzelf in maximaal 2500 tekens.

 1. Welke opleiding(en) heeft u gevolgd, bij wie en wanneer?
 2. Heeft u hier een diploma of certificaat van?
 3. Heeft u een eigen praktijk en bijbehorend nummer van de Kamer van Koophandel?
 4. Sinds wanneer bent u werkzaam als trainer, coach of trainingsacteur?
 5. Bent u blijvend in ontwikkeling en volgt u nog regelmatig workshops of upgrades op uw vakgebied?
 • Schrijf een korte, pakkende tekst in maximaal 2500 tekens waarin u zich als trainer, coach of trainingsacteur presenteert en u ook aangeeft welke specialisatie(s) u heeft. 

De antwoorden en de presentatie zullen later zichtbaar worden op uw persoonlijke profielpagina. 

5. Referenties en reviews

U geeft minimaal 2 referenties of reviews op (met naam en emailadres). Het gaat hier om personen waarmee uw potentiele klanten contact kunnen opnemen. 

 

D. Wat zijn de kosten?

De kosten bedragen € 120,- per jaar, plus eenmalige aanmeldkosten van € 50,- voor de certificering (Stichting Spotcer is vrijgesteld voor de BTW). U ontvangt van ons een factuur nadat u het aanmeldproces heeft doorlopen. 

Uw lidmaatschap is geldig gedurende de rest van het jaar en wordt daarna tot wederopzegging automatisch elk jaar verlengd. Het abonnementsgeld wordt per jaar in rekening gebracht. Opzegging van uw lidmaatschap kan op elk moment tot  jaar voor het einde van de abonnementsperiode. Daarna brengen wij het volgende kalenderjaar in rekening.

Aanmelden

Als u deze 5 stappen heeft doorlopen, is de aanmelding voltooid. Zodra wij daarnaast uw registratiegeld hebben ontvangen, krijgt u binnen 10 werkdagen van ons uitsluitsel  over uw certificering. In het geval dat uw aanmelding door ons niet voldoende wordt bevonden, ontvangt u het bedrag minus de aanmeldkosten retour op uw rekening.

Als u nu met de aanmelding van uw certificering wilt beginnen, klik dan hier.  

 

Certificering voor opleidingsinstituten 

Als opleidingsinstituut kunt u ook door SPOTCER gecertificeerd worden. Neem in dat geval contact met ons op en vraag naar de voorwaarden.